Wedstrijd informatie
In shorttrack zijn er veel soorten wedstrijden. Voorsommige wedstrijden (KNSB-cup en Star-class) moet voldoen worden aan limiettijden.
De wedstrijden zijn vooral leuk, niet alleen door de sportieve "strijd" onderling, maar vooral ook door de gezelligheid langs de ijsbaan. Op veel wedstrijden komen ook buitenlandse rijders. Doordat shorttrack een relatief kleine sport is zal je al snel veel verschillende vrienden krijgt uit verschillende landen.
Hieronder lees je hoe een shorttrack wedstrijd gaat. En je kan lezen aan welke wedstrijden je mee kan doen.
Kijk voor het hele (inter)nationale wedstrijdschema op www.shorttrackonline.info en klik op competitions
Verloop shorttrack wedstrijd in het algemeen
Elke shorttrackwedstrijd is opgedeeld in diverse rondes, te beginnen met de heats (voorrondes). Hierbij zijn de rijders door loting ingedeeld in een aantal ritten. Afhankelijk van het aantal deelnemers worden tijdens een wedstrijd vier tot zes heats verreden. Bij een uitzonderlijk groot deelnemersveld worden voor de heats nog voorrondes (preliminaries) gereden. De rijders stappen vanuit de 'heatbox' het ijs op om aan hun race te beginnen.
Een shorttrackwedstrijd wordt meestal volgens het zogenaamde "knock-outsysteem" gereden. Hierbij kwalificeren zich alleen de nummers 1 en 2 van een race voor de volgende ronde. Afhankelijk van het aantal deelnemers kan dit ook alleen nr 1 of de nummers 1, 2 en 3 zijn. De meeste wedstrijden (competitie en internationale toernooien) worden volgens het "all-final"-systeem gereden. Dat betekent dat elke rijder zich kwalificeert voor de volgende ronde en daarmee uiteindelijk elke rijder op zijn niveau een finale rijdt. De eerste twee rijders van een race plaatsen zich, ongeacht hun tijd, voor de bovenste helft van het kwalificatieschema van de volgende ronde (groep 1), soms aangevuld met een aantal tijdsnelste derden. De overige rijders gaan door naar de onderste helft (groep 2). In de halve finales gaan de eerste twee rijders van de ritten in groep één door naar de A-finale, de rest van de rijders rijden in de B-finale. In de A-finale kunnen rijders, afhankelijk van het aantal deelnemers, plaats 1 tot 4 op een afstand behalen. De B-finale is dan goed voor plaats 5 tot 8. Rijders uit groep 2 gaan op dezelfde manier door naar respectievelijk de C en D-finale.
Clubwedstrijden
Om een beetje te wennen aan wedstrijden rijden, organizeert de club af en toe een clubwedstrijd. Deze worden op de trainingen aangekondigd
Regiowedstrijden
Jaarlijks vindt er een regiocompetitie plaats tussen shorttrackers uit de regio. De regio competitie bestaat uit vier wedstrijden waarbij een competitie plaatsvindt over twee afstanden. De rijders worden op tijden ingedeeld. Na de vier regiowedstrijden wordt er een klassement gemaakt per categorie. Shorttrack Brabant is ingedeeld in de regio BENELUX. Dit betekent dat de regio wedstrijden plaatsvinden in Nederland en Vlaanderen. In Nederland zijn nog twee andere regio's, nl. Noord-Oost en Midden. Aan het eind van het seizoen wordt er een regiofinale voor pupillen gehouden, waarbij per categorie de acht snelsten van elke regio strijden om een 'officieus' Nederlands kampioenschap.
Nationale pupillen wedstrijden
Er worden jaarlijks een aantal nationale pupillen wedstrijden georganizeerd:
-
Herfsttoernooi in Groningen (in oktober), voor pupillen 1 / Junioren D en Junioren C
-
Twentebokaal (meestal in januari)
-
Regiofinale (zie boven)
-
Arie Ravensberger Cup (in Leiden), meestal in maart
KNSB-cup
Voor junioren (A-C) bestaat de KNSB-cup. Dit is een serie van meerdere wedstrijden (+/- 6) waarbij alle junioren van Nederland rijden in verschillende divisies. De divisies zijn ingedeeld op tijd. Per wedstrijd wordt er meestal één afstand verreden.
Internationale wedstrijden
Er worden jaarlijks een aantal internationale wedstrijden georganizeerd die voor alle shorttrackers toegankelijk zijn. Als je verder wil in shorttrack en wedstrijdervaring wil opdoen is het aan te raden om deze of enkele van deze te rijden. Het betreft:
-
Opening games in Turnhout - meestal begin oktober
-
Autumn Tournament - oktober ( alleen voor junioren)
-
Speculaascup in Hasselt - meestal begin februari
-
Open Dutch - meestal in maart/april (in Amsterdam)
-
Eastercup in Gent (met Pasen)
-
Closing games in Turnhout - meestal in april
Daarnaast zijn er internationale star class wedstrijden waar je alleen aan mee kan doen als je een bepaalde tijd kan rijden. Voor informatie hierover kan je contact opnemen met de club.